A pigmentek színe, tartóssága a bőrünkben

2021.01.23
Sminktetoválás során a tökéletes pigment kiválasztása nélkülözhetetlen a vendég arcának harmoniájához. 
Nekünk sminktetoválóknak rengeteg kémiai, biológiai-anatómiai, fizikai tudás szükséges ahhoz hogy a legpasszolóbb színt válasszuk. Át kell hogy lássuk az összefüggéseket,mi mit okoz, mi hogy keveredik, minek mi a folyamata, stb...

Művészi érzékünk pedig segít a tökéletes technika kiválasztásában és kivitelezésében.

 Azonban van egy tényező ami okozhat meglepetéseket a gyógyulás után a színt illetően,mégpedig az, hogy ÉLŐ BŐRÖN DOLGOZUNK, NEM PEDIG EGY PAPÍRLAPON.🙂

A legfőbb tudnivaló hogy a bőrünk színe, tónusa hozzáadódik a kiválasztott szín pigmentjéhez és egyéni árnyalatban jön elő. Úgy is mondhatjuk, hogy a pigment keveredik a bőrünk altónusával, és ez adja majd a végleges színt. 


A pigment a sminktetoválás során a bőrBE kerül, tehát nem a bőr felszínén van, mint a smink. (pl. ezért is matt hatásúak) A bőrünk altónusa befolyásolja legfőképp azt, hogy egy adott festék milyen színű lesz a bőrünkben, hisz azon keresztül látszódik át a pigment. Olyan ez, mintha egy fátyolon át néznénk.,

 

A hideg tónusú vendégeknek melegebb árnyalatot, a meleg altónusúaknak hidegebb színt érdemes választani, mert a harmonikus megjelenés titka hogy azt a szín árnyalatot pótoljuk ami hiányzik a bőrből. 


Biológiai oldala


A bőr tónusát különböző festékanyagok adják a szervezetben. Pl. : Az erek színe lehet vörös, piros, bordó, de akár kékes-vörös is attól függően mennyire oxigénhiányos a bőr. A zsír- és kötőszövetek fehérek, sárgásak. Az irhában lévő melanin sárga, barna, fekete és akár kékes-szürkés árnyalatot is képezhet. Ezeknek a színezékeknek az aránya minden embernél más, ennek köszönhető az, hogy különböző színtónusúak a bőrök.


A felszíni bőrtónus adja meg főként a sminktetoválás végleges árnyalatát,vagyis az a terület ami a betetovált festék felett van. 

Mivel élő szövetről beszélünk, itt is sokféle árnyalat megtalálható. .


A legfontosabb befolyásoló tényező hogy hogyan épülnek be a bőrbe a pigmentek.
A betetovált pigmenteket a makrofágok (fehérvérsejtek egy csoportja) bekebelezik, miközben aktiválják az immunrendszert.

 

Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és idegen anyagokat, valamint, ha észrevesz idegen "betolakodókat" , akkor eltakarítsa azokat.


Az immunrendszer sejtjei a limfociták, ők felelnek a védekezésért.

▪️ T-limfociták észlelik és beindítják a védekezési folyamatot

▪️B-limfociták antitesteket termelnek, melyek kapcsolatba lépnek az idegen anyaggal, az antigénnel

A bekebelezett pigmenteket a makrofágok megismertetik a T limfocitákkal és aktiválják őket.


Az aktivált sejtek osztódásnak látnak és memória sejtté alakulnak, közben megtanultak emlékezni a pigmentre. 


▪️ a T-memória megjegyzi az antigénre jellemző tulajdonságokat;

▪️ a B-memória megjegyzi az adott antigén elleni antitestre jellemző aminosav sorrendet.

A későbbiekben amikor megint ugyanazt a pigmentet tetováljuk be, akkor már nemcsak a makrofágok fognak aktiválódni, hanem sokkal gyorsabban válaszolnak a memória T-limfociták és eltüntetik a pigmentet tartalmazó bőrsejteket és molekulákat, de egyúttal aktiválják a makrofágokat is.

Ez enyhe gyulladást okoz a bőrben, a tetoválás helye viszkethet, éghet.

A teljes gyógyulási folyamat (3-4 hét).

28 nap alatt cserélődik ki teljesen a szövetállomány, ennyi idő alatt kerül a bőr a legalsó rétegből a legfelsőbe.

A gyógyulás végére a sminktetoválás színe valamennyire módosul. Ez egy természetes dolog , hisz a felszínről a bőr alá kerül a festék. 


A pigmentálás eredménye több tényezőtől függ:

▪️ a sminktetoválási technikától (pl. powderes vagy szálas szemöldök )

▪️a bevitt pigmentek minőségétől

▪️a szín erősségétől

▪️a sminktetoválás az arc melyik területén  készül

▪️korábbi tetoválás színe módosítja a jelenlegi pigmentet

▪️a vendég bőrének állapotától, minőségétől

▪️az előírt utóápolási teendők betartásától

▪️a vendég életkorától, anyagcseréjétől, életmódjától, szokásaitól (pl. szolárium, bizonyos gyógyszerek szedése, stb. )

A pigmentek színváltoztatásának okai:

▪️oxidálódik a pigment

▪️UV- fény miatt módosul

▪️a pigmentek molekulaszerkezete megváltozik

▪️ környező bőrszövetek változtatják meg a színt

▪️a különböző színeket eltérő módon és időn belül bontja le a szervezet


Sminktetoválás az arc különböző területein ( szemöldök / szemhéj / száj)

A szín különböző lehet attól függően, hogy mely területet pigmentáljuk.

Ugyanaz a pigment különböző területeken más intenzitású lehet, van ahol halványabb, van ahol intenzívebb a kialakult szín. Ez a bőr pigment felvevő képességétől függ az egyes területeken.

Itt most ki sem térek a már meglevő sminktetoválások fedésére, ahol esetleg többször, többfajta pigmenttel tetoválták már a bőrt. Mivel ilyen esetben a pigmentek rétegeződnek, a bőr telítődik és befogadóképessége egyre csökken az új festék befogadására. Erről majd egy külön posztot szeretnék írni.

Bőrállapotok

Bizonyos bőrállapotok is módosíthatják az eredményt.

Minél vastagabb a bőr, annál kevésbé látható a szín.Minél szárazabb a bőr és minél több hámsejt hámlik le, annál kevésbé marad benne a pigment. Minél zsírosabb a bőr, annál "opálosabb", halványabb lesz a szín. (A zsíros bőr lehet egyszerre száraz is,mert a seborrheás (zsíros) bőr gyakran felszíni vízhiánnyal jár együtt.)

A melanin mennyisége, a keratin tartalma és a bőr természetes vérellátottsága is befolyásolja a színt.

A bőr épsége, szerkezete 

Szintén befolyásolja az elkészült munka minőségét a bőr épsége, szerkezete.Minél több sérülés érte már a bőrt ( pl. hegek, herpeszek, fertőzések,korábbi kikopott tetoválások helye, lézerezések helye), annál inkább lehet arra számítani, hogy a bejuttatott pigment nem tud egyenletesen beépülni, ill. kevésbé lesz tartós az eredmény.

Bőrünk cserélődése

Egyénfüggő kinek milyen ütemben cserelődik a bőre. Vannak akiknek gyorsabban kopik a bőrük (pl. a zsíros és vízhiányos bőrtípusúak bőre). A fiatalabbak bőre gyorsabban cserélődik, mint az érettebb korosztályé, ezáltal a sminktetoválásokat is gyakrabban szükséges frissíteni. Idősebb korban lelassulnak a bőrregenerációs folyamatok, így a pigmentek is tovább maradnak meg szépen a bőrükben mint a fiataloknak.

UV fény

 Ha a sminktetoválás gyógyulása alatt UV fénynek teszed ki ezt a területet, kockáztatod azt hogy a szín már frissen módosul!Az UV hatás nagymértékben befolyásolja a sminktetoválást, ezért ha sokat napozol es szolizol, tudomásul kell venned hogy ez felgyorsítja a szín mielőbbi kikopását!


Használj jó minőségű fényvédő krémet!A sminktetováló pigmentek nagysága 5-6 mikron,vagy az alatti. A szemcseméretük lehetővé a hogy a korábban leírt immunrendszerünk felismerje, és az idő előrehaladtával eltakarítsa őket , így a sminktetoválás néhány év alatt fokozatosan és egyenletesen elhalványodik, majd lebomlik a szervezetben.


Összességében a legtartósabbak az ajaktetoválások, a leghamarabbi frissítést pedig többnyire a szemöldöktetoválásunk igényli.

A frissítések szükségességéről és okáról nemsokára külön blogban olvashatsz!

Próbáltam főleg a a pigmentekről és a befolyásoló tényezőkről írni, de mivel elég összetett téma és minden összefügg mindennel, így hébe-hóba más témákat is érintenem kellett. Kifejtve mindegyikről szeretnék majd külön leírást készíteni.


🎀Holczinger Petra - kozmetikus, sminktetováló, lézer specialista💻www.hpsminktetovalas-ajka.hu
🟡Instagram: holczingerpetra_sminktetovalas 
📩Időpontot foglalás üzenetben, személyesen a szalonban!
🏠Ajka, Szabadság tér 15.
💸Az ár tartalmazza a korrekciót és az utóápoló krémet is! 
💰1 éven belül 60% kedvezmény, 1,5 éven belül 45 %, 2 éven belül 30 %, 3 éven belül 20%kedvezmény jár minden általam készített munkára!