TETOVÁLÁS ELTÁVOLÍTÁS

MECHANIZMUSA

A lézeres tetoválás eltávolítás lehetővé teszi a nem kívánt tetoválások eltávolítását.

Egyaránt alkalmas színes és fekete test tetoválások és sminktetoválások eltávolítására is, anélkül hogy károsítaná a környező szöveteket és hegesedést okozna.

Manapság megnőtt az igény a már nem kívánt tetoválások eltávolítása iránt, legyen az egy ma már nem trendi "nonfiguratív" tetoválás, rosszul sikerült portré, egy megbánt feltetovált név(exek neve) , dátum, stb... A módszer a tetoválás részleges eltüntetésére is alkalmas, tehát külön csak az elrontott részek is javíthatóvá válnak.

Többfajta lézer létezik mellyel pigmentfolt és tetoválás távolítható el. Én Q-kapcsolt ND:YAG lézerrel dolgozom.


A technológia a lézer pigment anyagokban való elnyelődésén alapszik. A Q-5 YAG lézer speciális hullámhosszú fényt bocsájt ki magas csúcsenergia pulzussal. Ez a fokozott energiasűrűségű fénynyaláb (6 milliszekundum ideig) akadály nélkül hatol át a világos bőrön, a sötét színben (sötét színű festékben) azonban maximálisan elnyelődik, kölcsönhatásba lépve a pigment tartalmú sejtekkel. A melanin, illetve a sötét színű tetováló festékek egyaránt képesek elnyelni ezt a lézerfényt.

Mivel a fehér tetoválások nem tartalmaznak sötét pigmenteket, így a lézer fényét sem tudják elnyelni. Ennek hiányában a fehér tetoválásokat nem lehet eltávolítani.


Mikroszkóp alatt nézve láthatjuk, hogy a pigment szemcse jóval nagyobb, mint a falósejt, így azt nem tudja bekebelezni és eltávolítani a bőrből. Tehát a tetoválás, ha az idő múlásával halványodik is, de életünk végéig megmarad.

A lézersugár elnyelődik a festékszemcsében és apró darabokat "robbant" le belőle, melyet a falósejtek már el tudnak szállítani.A lézer máshogyan hat különféle színű festékekre, egyes festékekben a kettős kötéseket bontja fel, másokban fragmentál (a pigment tartalmú sejtek felhevülnek és felrobbannak) és a falósejtek számára hozzáférhetővé teszi a festékanyagokat.Ezután a pigment darabkák a makrofágok emésztő tevékenységének segítségével, illetve a nyirokrendszeren keresztül kiürülnek.

A lézersugár először a bőrfelszínhez közelebbi festékrétegben fejti ki hatását, mintegy három hét alatt ez a réteg eltűnik. Ezután tudunk a következő kezeléssekkel egyre mélyebbre hatolni, míg a nem kívánt tetoválás felszívódik.


A Q: kapcsolt YAG lézerrel nem csupán tetoválást lehet eltávolítani, végezhetünk vele bőrrejuvenációt, illetve pigmentfolt eltávolítást is.

A különböző kezelőfejek, hullámhosszok segítségével választom ki, hogy milyen kezelést szeretnénk végezni.