Korábbi sminktetoválások fedése

2021.01.31

Ez egy nagyon összetett téma, amiről már régóta szerettem volna egy kisebb blogot írni, hogy az ilyen problémával küzdő vendégek a szakmai oldalába is beleláthassanak.


Valószínűleg te is találkoztál már halántékig húzott, kikékült, börtöntetoválásra emlékeztető szemöldökkel, vagy cérnavékony, korom fekete félkörívűvel. Ugye mennyire természetellenessek?! Vagy gondoljunk akár a regebben készített "kakaós" szájkontúrokra...

Sajnos sok esetben a sminktetoválás fogalma összekapcsolódik ezen munkákkal..Laikusként sokan úgy gondolják hogy akár egy régi testtetovalo pigmenttel készült sminktetoválás, vagy egy többször tetovált, mindenféle színben pompázó kopásnak indult szemöldökre egyszerű megoldás az hogy újratetoválják és kész,meg van oldva. Hát sajnos nem... lehet pacsmagolni de ez sajnos csak a problémák szőnyeg alá söprése...


Vannak olyan régen készült sminktetoválások amik szinte gond nélkül korrigálhatóak, vannak olyanok amiket csak eltávolítás után lehet fedni, és sajnos vannak olyanok is amiket sem a lézer, sem az enzimes eltávolítás nem fog kivinni, ezáltal nem lehet lefedni sem.


A régebben bevitt festék összetételétől, mélységétől, színétől, a bőr állapotától(esetleg heges), és persze a formától függően többféle csoportba sorolhatjuk a fedési lehetőségeket.


Felújításra szoruló, de még fedhető :


 Olyan sminktetoválás, mely megfelelő helyen helyezkedik el, elszíneződött, de nem túl sötét színű, szimmetrikailag nem túl eltérő, vastagsága teljesen rekonstruálható az új sminktetoválással. Esetleg kevés szimmetriabeli korrigálást, formabeli kiegészítést igényel. Újratetoválva nem lógna ki a régi tetoválás az új alól, így nem szükséges eltávolítás előtte.A színe komplementer szín használatával, esetleg többszöri korrekcióval orvosolható, nem igényel drasztikus változtatást.Érdemesnek tartom megemlíteni hogy alapból is, de főleg meglevő sminktetoválások újratetoválásakkor a var leesése után mindig hidegre gyógyul a terület, és kell 3-4 hét mire beérik a színe.


Nagyon sokszor keresnek meg vendégek máshol készült elrontott sminktetoválásuk kijavításával. Ez nagyon nehéz , de hálás feladat is egyben. Nem egyszerű, mivel nem szűz bőrre dolgozhatok, és igazodnom kell egy meglevő formához, ami behatárolja a lehetőségeimet, illetve lehet hogy az én sminktetoválási stílusomtol nagyon messze áll. Viszont mindent megér az az érzés amikor a vendégemet újra boldognak látom az elkészült munka miatt.


Rontott sminktetoválások eltávolítása- ami fedéssel nem javítható:


Amikor a sminktetoválás rossz helyen van, heges, formailag előnytelen, túl sötét, szimmetriában nagy az eltérés vagy TESTTETOVÁLÓ PIGMENTTEL készült!
Amikor úgy ítélem meg hogy az átalakítás és fedés nem hozna kellő eredményt, a hosszú távú és esztétikus eredmény érdekében a régi eltávolítását szoktam javasolni. Minden tetováláskor bevitt pigment rétegeződik, a BŐRNEK EZÁLTAL EGYRE CSÖKKEN A BEFOGADÓ KÉPESSÉGE,ezért ha formailag nincs rontva a sminktetoválás, akár a részleges eltávolítás is megoldást nyújthat.
Ha kellő mennyiségű pigmentet sikerült eltávolítani és az adott terület már világos, elkészülhet az új sminktetoválás.
A teljes eltávolítás megoldás lehet a nem szimmetrikus vagy rossz ívű vagy előnytelen stílusú és színű sminktetoválásokra. Ilyen esetben, eltávolítás nélkül az új tetoválás nem, vagy csak részben fedné a régi tetoválást. (alapprobléma mélységétől függően)


Elvétve sajnos még manapság is látni olyan fedéseket amiket testszínű tetoválással próbáltak fedni. Ennél rosszabb igazából nem történhet...Egyrészt maga a "testszínű" pigmentálás hosszútávon nem biztos hogy jo eredményt szolgál, főleg egy mélyebben lévő fekete tetoválásnál ami át fog ütni. Másrészt ez a szín az évek előrehaladtával besárgulhat, valamint jelentős árnyalatbeli különbségek jelentkezhetnek ha a vendég bőre éppen barnult a szoli vagy a nap hatására. Ilyenkor szinte világíthat rajt a bőrszínű festék. A harmadik legfontosabb hogy ez a szín nagyon-nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem is eltávolítható!


Sokszor mi, sminktetoválók nem tudhatjuk mi van a bőr alatt, milyen mélyen, hány réteg és milyen minőségű pigment.. Ezért kétséges esetekben is legalább a részleges eltávolítást javaslom. Én őszintén el szoktam mondani a véleményem ha egy korábbi sminktetoválás fedhetetlennek tűnik, hisz semmi értelme újra tetoválni, ha 2 hónap után újra győz a mélyebben lévő makacsabb pigment, és újra felbukkanik. Azt pedig nem szeretném ha felesleges pénzkidobás lenne a vendégeim számára.

Nyilván vannak esetek amikor a vendégek erősködnek hogy "dee próbáljuk meg lefedni lesz ami lesz", "annál csak jobb lesz mint volt", és nem szeretnék végigjárni az eltávolítás folyamatát. Volt hogy a vendég kérésére megpróbáltam lefedni eltávolítás nélkül, de mivel a már bőrben lévő pigmentek miatt az eredmény nem olyan lesz mint amit szeretnénk, és amiért én maximálisan vállalnám a felelősséget, így manapság ilyenbe már nem megyek bele, és van olyan munka amit nem vállalok lézer nélkül, mert tudom hogy nem lesz jó! A legjobbat szeretném a vendégeimnek!


Szeretném kihangsúlyozni hogy a más által készített, általam nem fedhető sminktetoválások véleményezésekor nem az a célom hogy más munkáját leminősítsem vagy kritizáljam és magamat jobb színben tüntessem fel. Mindenkinek más a tetováló stílusa, szépérzéke, kézerőssége. Arra törekszem hogy a nekem szánt munkák során a maximumot hozzam ki magamból a szakmai tudásom által.